Gyproc

(C) Gyproc 2019

(C) Gyproc 2019

Det är lätt att lära. Du har alltid appen med dig och behöver inte tänka på lösenord, wifi-access eller ha tillgång till en dator.
— Björn Berlin, teknisk chef på Saint-Gobain, Sweden AB, Gyproc.

Så här engagerar ni era säljare

Gyproc är en av världens ledande tillverkare av gipsskivor för väggar och golv. En av bolagets återförsäljare i Sverige, Beijer Construction (en kedja med 67 butiker) märkte en ökning av klagomål på grund av bristen på kunskap kring gipsskivor bland personalen. En stor utmaning för ett produktföretag är att nå ut med information och utbildning till hundratals butiker och ofta tusentals säljare. Gyproc ville övervinna denna utmaning genom att placera en utbildning i säljarnas fickor - via mobilen.

Genom att använda Moblrn’s plattform skapade Gyproc 18 mikrolektioner (varje ca 3-5 minuter kort) som distribuerade varje vecka till deltagarnas smartphones. Här blandades videoklipp, foto-utma ingar och enkla frågesporter med avancerade tekniska utmaningar - allt för att skapa engagemang och långvarig kunskap.

Trots utmaningen att locka till sig en återförsäljare till en frivillig utbildning lyckades Gyproc engagera 50% av säljkåren att delta i produktutbildningen under en period av 8 veckor.

Utbildningen var så framgångsrik att konceptet med mikroproduktträning har lanserats i 5 andra Gyproc-operationer globalt.